Wyłącz raka
Jak produkty wysoko przetworzone wpływają na ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej?
Definicje mówią, że żywność wysoko przetworzona, to każdy produkt, który został poddany obróbce technologicznej. Powody mogą być różne – poprawa trwałości, smaku, wyglądu czy przyspieszenie procesu przygotowania. W ostatnich dekadach produkty o wysokim stopniu przetworzenia stanowią coraz większą część naszej diety. Organizacje zajmujące się żywnością alarmują o ryzyku ich szkodliwego wpływu na zdrowie.
Na łamach British Medical Journal opublikowano badania dotyczące wpływu wysoko przetworzonych produktów na pojawienie się nowotworu. Wśród ponad 100 tysięcy dorosłych pacjentów z Francji w latach 2009-2017 zbierano dane na temat spożywania 3300 rodzajów żywności. Następnie zbadano związek między spożyciem pokarmów wysoko przetworzonych a ryzykiem raka piersi, prostaty, jelita grubego oraz całkowitym ryzykiem ujawnienia się choroby nowotworowej.
Wyniki wykazały istotny związek między spożyciem żywności wysoko przetworzonej ryzykiem nowotworów – każdy 10-procentowy wzrost udziału produktów przetworzonych w diecie powoduje wzrost ryzyka pojawienia się nowotworów o 12%, a raka piersi aż o 10%.
O ryzyku, jakie niesie za sobą nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych mówi się od dawna, jednak ich związek z nowotworami pozostawał w sferze domysłów. Mimo konieczności potwierdzenia wyników badania w innych populacjach już dziś można mówić o jednym z nowych, najszybciej rozprzestrzeniających się czynników ryzyka nowotworów.
Źródło: www.bmj.com