8 Właściwości zdrowotne papryki

Właściwości zdrowotne papryki – dlaczego warto jeść ją regularnie?
Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Ceniona nie tylko za walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni, ale także za swoje właściwości prozdrowotne. Niezależnie od tego, czy wybierzesz paprykę czerwoną, żółtą, zieloną czy ostrą chili – każda z nich ma coś wartościowego do zaoferowania Twojemu organizmowi. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po paprykę regularnie.
1. Bogactwo witaminy C – więcej niż w cytrynie
Mało kto wie, że papryka – szczególnie czerwona – zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Już 100 g tego warzywa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która wspiera odporność, uszczelnia naczynia krwionośne i działa jako silny przeciwutleniacz.
2. Naturalny antyoksydant – młodsza skóra, lepsze serce
Papryka zawiera przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Składniki te neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko chorób serca. Spożywanie papryki może pomóc w ochronie skóry przed starzeniem oraz wspomóc pracę układu krążenia.
3. Wspomaga trawienie i odchudzanie
Dzięki dużej zawartości błonnika, papryka pozytywnie wpływa na pracę jelit, wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Jest przy tym niskokaloryczna – idealna dla osób na diecie redukcyjnej.
4. Zawiera kapsaicynę – naturalny „termogenik”
Ostre odmiany papryki, takie jak chili, zawierają kapsaicynę – substancję o silnym działaniu rozgrzewającym i pobudzającym metabolizm. Działa ona również przeciwzapalnie i może przynosić ulgę w bólach stawów.
5. Wspiera zdrowie oczu
Papryka, szczególnie czerwona i pomarańczowa, zawiera dużo luteiny i zeaksantyny – karotenoidów, które chronią plamkę żółtą w oku. Regularne spożywanie papryki może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki związanym z wiekiem (AMD).
6. Źródło witamin z grupy B
Witamina B6 obecna w papryce wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia nastrój i wspiera tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo papryka dostarcza folianów, istotnych m.in. dla kobiet w ciąży.
Jak najlepiej jeść paprykę?
Najwięcej wartości odżywczych zachowuje surowa papryka – np. jako dodatek do sałatek, kanapek czy smoothie warzywnych. Warto też piec ją w piekarniku lub grillować, ale unikać długiego smażenia, które niszczy witaminę C.
Podsumowanie:
Papryka to nie tylko kolorowy dodatek do dań, ale prawdziwa bomba zdrowia. Wzmacnia odporność, wspomaga wzrok, chroni serce i przyspiesza metabolizm. Warto włączyć ją do codziennej diety – niezależnie od pory roku.